Velg din plassering

Asia/Pacific

Australia

China

India

Japan

Middle East

Singapore

Thailand

Turkey

Europe

Czech Republic

Denmark

Finland

France

Germany

Italy

Norway

Poland

Sweden

Spain

United Kingdom

Netherlands

North America

Mexico

USA

South America

Brazil

Global

Global

22. desember 2023

Mirkas nye bygg i Jakobstad skal utstyres med en hybridenergiløsning. Målet er å oppnå størst mulig utslippsreduksjoner når det gjelder fabrikkens energiforbruk.

I forbindelse med utvidelsen av Mirkas anlegg i Jakobstad skal det også implementeres en hybridløsning for oppvarming av nybygget. Sentralt i løsningen er utnyttelse av jordenergi, med andre ord varmeenergi fra bakken. For å få til dette er det boret 115 jordenergibrønner i området som strekker seg ned til 340 meters dyp.

Jordenergien suppleres med to store vann-til-luft-varmepumper, solcellepaneler samt fjernvarme i de kaldeste periodene.
"Målet er å minimere CO2-utslippene våre. Denne løsningen vil bety en årlig reduksjon i utslipp på 900 tonn, som er en betydelig endring», sier prosjektleder Jari Lemberg.

Varmepumpene skal brukes i sommerhalvåret for å kjøle ned anlegget. I forbindelse med dette samles og lagres varmen i jordenergifeltet og brukes så til oppvarming om vinteren.

Prosjektet med energiløsningen gjennomføres sammen med energiselskapet Adven. Mirka har jobbet med selskapet i over 20 år, og Adven fungerer i dag som energipartner for Mirkas fabrikker i Jeppo og Oravais.

"Samarbeidet med Adven har fungert godt, og det var derfor naturlig også å involvere dem i prosjektet i Jakobstad. Løsningen i seg selv er veldig interessant og et fint eksempel på hvordan man kan skape bærekraftige energiløsninger i størst mulig grad", sier Mirkas administrerende direktør Stefan Sjöberg.

Finn ut mer om Mirkas arbeid for bærekraft